
3 min lästid
Köpguide: Så väljer du vinterskor.Låt inte väder och vind hindra dig från att springa utomhus i vinter. Här berättar vi hur du väljer rätt sorts vintersko för dina behov – och tipsar om elva bra modeller från vårt stora sortiment.
Det går inte att förneka att löpning utomhus kan vara en utmaning vintertid – men det är absolut ingen omöjlighet. Särskilt inte i dag, när det finns så många varma och funktionella löparkläder och löparskor som är anpassade för löpning i kyla, snö och väta.
Samtidigt lever vi i ett land där förutsättningarna kan skilja sig radikalt åt beroende på var man bor. I norr kan det råda sträng kyla och ligga djup snö, samma dag som det i södra Sverige bjuds på regn och motvind – och alla möjliga variationer på dessa teman i resten av landet. Därför måste du förstås utgå från dina förutsättningar, det vill säga var du bor och springer någonstans, när du ska köpa vinterskor för löpning.
Att välja löparskor är egentligen inte så komplicerat – läs mer om hur du kan tänka i vår stora skoguide här. När det gäller just vinterskor skiljer de sig åt från vanliga träningsmodeller på i princip två punkter: ovandelarna och yttersulorna.
Torra fötter = varma fötter.
Vinterskornas ovandelar är konstruerade för att kunna stå emot både kyla och väta genom att ett vattentätt membran eller ett liknande tätt skikt används. Dessa lösningar håller inte bara vätan ute, de skyddar också dina fötter mot kylande vind.
Gore-Tex-membran är den vanligaste lösningen, och modeller som har detta brukar få suffixet GTX efter modellnamnet. Men det finns även andra lösningar som fungerar på motsvarande sätt – det vill säga som håller vätan och vinden ute, samtidigt som fötterna kan andas.
Även om moderna membran är väldigt mycket bättre än förr, innebär de fortfarande att vattentäta ovandelar inte är lika följsamma som de är på vanliga löparskor. Du vill ju kanske också ha ett par något varmare strumpor när du springer på vintern – så räkna med att du behöver gå upp cirka ett halvt nummer i storlek jämfört med vad du är van vid.
Dubbat eller odubbat?
Yttersulorna på vinterskor är förstås anpassade för att säkerställa att du har bra grepp på underlag som är våta, isiga eller snöiga. Då handlar det i princip om två olika lösningar: metalldubbade yttersulor för is och snö eller odubbade men lite grövre yttersulor i mjukare gummiblandningar för bättre grepp på främst hala, hårda ytor – som blöt asfalt.
Skomodeller med metalldubbar greppar i allmänhet bra på isiga, hala underlag. Välj dubbat om du vet med dig att vintrarna där du bor ofta bjuder på den här typen av förutsättningar. De kan däremot kännas lite hårda att springa i på torra, hårda underlag som asfalt.
Är vintrarna där du springer snarare blöta eller slaskiga? Då kommer du långt med odubbade vinterskor. De har oftast ett något mjukare gummi och en något mer grovmönstrad yttersula för att ändå ge hyfsat grepp på hala underlag. Trailskor med någon form av vattentätt membran i ovandelen är ytterligare ett alternativ som kan fungera bra på varierande vinterunderlag, tack vare de grovt mönstrade yttersulorna.
Oavsett vilken typ av vintersko du väljer så ska du göra det med målet att hålla dina fötter torra och varma och att du behåller greppet oavsett underlag. Då har du bra förutsättningar för skön och säker löpning – under hela vintern.
Läs också: Så väljer du löparskor för distansträning
Läs också: Så väljer du trailskor
Läs också: Sex snabbaste löparskorna