Vad handlar kampanjen ”Rädda leken i sporten” om?

Med kampanjen vill vi belysa ett väldigt aktuellt ämne – att barn slutar med sina favoritsporter i en i vårt tycke alldeles för tidig ålder. Faktorerna till att detta sker är såklart flera, men ett av de viktigaste skälen har visat sig vara att barn känner stress och press att prestera. Det vill vi tillsammans med vår partner Firends jobba emot.



Varför har Stadium valt att fokusera på det här ämnet?

Att aktivera världen är centralt i vår vision, vi vill att alla ska ha möjlighet till ett liv i rörelse. Goda vanor sätts ofta i ung ålder och om fler barn känner glädje i sitt idrottande är chansen större att de fortsätter att leva ett aktivt liv.



Hur ser samarbetet mellan Stadium och Friends ut?

Friends är en barnrättsorganisation som tillsammans med Stadium delar visionen om en inkluderande idrott där alla kan och får vara med. Samarbetet har funnits i många år, till exempel utbildar Friends sedan 2004 alla ledare som är verksamma på Stadium Sports Camp i trygghetsfrågor, och sedan något år tillbaka samarbetar vi även kring att stötta de ungefär 1600 föreningar som Stadium samarbetar med hjälp av deras Kunskapsbank. Sen har Stadium och Friends har flera gemensamma partners – bland annat Svenska innebandyförbundet. I samband med exempelvis SM-veckan i våras var vi på plats tillsammans på Friends Arena och träffade alla barn, unga och ledare på plats och Friends har även varit delaktiga i genomförandet av Stadium Night run på Stockholm stadion.

Tillsammans tar vi ett gemensamt ansvar för att göra idrotten till den trygga, roliga och inkluderande platsen det ska vara för alla barn och unga, oavsett bakgrund och förutsättningar.



Varför nämner ni inte andra faktorer som kan bidra till att barn slutar idrotta?

Att barn slutar idrotta i förtid är ett komplext problem med många olika påverkande faktorer. Men vi tror att vi har lättast att nå fram med vårt budskap genom att fokusera på ett av skälen där också du som vuxen kan vara med och påverka i en positiv riktning. Därför har vi i den här kampanjen valt att involvera vuxnas roll i barnens idrottande och sätta fokus på hur föreningar och hur man som vuxen kan vara en positiv faktor i barns verksamhet.



Vart hittar jag era källor till det ni säger?

Här hittar du länkar till undersökningar som ligger till grund för vår kampanj: Källor



Varför lyfter ni inte det positiva med idrotten i stället och det föreningar och föräldrar gör bra?

Vi vet att det görs oerhört mycket från både föreningar, ledare och inte minst föräldrar i de här frågorna, det lyfter vi ständigt fram i många delar av vår kommunikation. Men för att belysa att det här med stress och press trots allt är ett problem för alldeles för många barn, vill vi visa i dramatiserad form vad många barn upplever. Vi tror att man som betraktare blir mer berörd på så sätt och därför har vi lättare att nå fram med vårt budskap, och därmed vara med och åstadkomma en positiv förändring.



Det finns många föreningar som jobbar aktivt i de här frågorna, varför nämns inte dem?

Föreningar gör det absolut största jobbet för att hålla barn kvar inom idrotten och det är vi de första att hylla. Genom Stadium TeamSales har vi kontakt med hela Sveriges föreningsliv och vi vet att de här frågorna ligger allra högst upp på deras dagordning. Men i den här kampanjen vänder vi oss främst till föräldrar, tränare eller andra vuxna som på ett eller annat sätt är involverade i barnidrott. Tillsammans med föreningarnas arbete tror vi att vi kan åstadkomma ännu mer genom att involvera alla runt barns idrottande.



Det finns många föräldrar som gör allt för sina idrottande barn. Varför lyfter ni inte dem?

I de allra flesta fall är idrottsföräldrar engagerade, stöttande och positiva faktorer i sitt barns idrottande, utan dem skulle föreningslivet inte finnas. Men här vänder vi oss till dem som kanske inte själva tänker på att de kan påverka sitt barns idrottande negativt genom sitt agerande. Ju fler som tänker till, desto bättre miljö skapas runt barns idrott, tror vi.



Vad kan vi som förening göra för att hjälpa till?

De här frågorna är centrala hos så gott som alla idrottsföreningar i Sverige, många bra saker görs från föreningarnas håll redan. Men vill man som förening bidra ännu mer kan man påminna föräldrar om att det är barn som idrottar och att leken ska vara central. Många klubbar har egna metoder för att göra det, men vill man kan man använda sig av det här materialet som vi tagit fram tillsammans med Friends: Ladda ner här. Skriv gärna ut och sätt upp på er förening!



Hur kan jag som förälder tänka och agera till ett aktivt idrottande barn?

Det finns såklart inget universellt svar på den frågan, men att lyssna in och känna vad just ditt barn behöver är en bra start. Vi har samlat några saker som vi tycker är viktiga, läs gärna igenom dem här!


Ta det lugnt.
Stress, press och krav på prestation är några av de vanligaste orsakerna till att barn lämnar sin sport.

Låt alla vara med.
Nästan vartannat barn mellan 10 och 12 år upplever att de som är bättre får spela mer.

Det ska va kul!
85 % av barnen säger att de främst idrottar för att ha roligt.

Vinna är inte viktigast.
Bara 3 % säger att det viktigaste med idrotten är att vinna.

Källor



Vissa barn vill elitsatsa och vill pushas hårdare. Varför ska det vara fel?

Alla barn är olika, och vad man tycker är roligt med idrott kan skilja sig åt från person till person. Om barnet självt uttrycker en vilja av att satsa mycket på sin idrott tycker inte vi det är fel i sig, det är när någon annan sätter press och har för höga förväntningar på barnet som problem kan uppstå.