Om Fair Play-priset.

Stadium står tillsammans med Idrottsgalan som avsändare av priset som delades ut första gången under Idrottsgalan 2019.

Fair Play är idag ett välkänt begrepp som de flesta förknippar med sportsligt uppträdande. Men Fair Play betyder så mycket mer. Fair Play handlar lika mycket om rättvisa, jämlikhet, allas lika värde och rätten att få idrotta. Fair Play är lika viktigt för idrotten som att vinna och förlora.

Fair Play-priset ska tilldelas en individ eller företeelse som genom sitt agerande är förebild och tydligt symboliserar det Fair Play står för.

Vinnare

2024 års vinnare: Viggo foundation



Motivering: ”Pristagaren har på ett kreativt sätt lyckats skapa uppmärksamhet kring behovet av idrottsverksamheter för barn och unga med NPF. Genom åren har de hjälpt många barn och unga att få tillgång till idrottsaktiviteter och ett viktigt socialt sammanhang.”



2023 års vinnare: Hjälteföreningen



De arbetar med att ge människor med funktionsvariation möjlighet att delta på sina egna villkor, och samtidigt skapas en viktig social mötesplats med hälsa och friskvård i fokus.

Motivering:Hjälteföreningen är en förebild som genom ett outtröttligt arbete för allas lika värde visar att rörelseglädje, fysisk aktivitet och gemenskap är för alla.”



2022 års vinnare: Christer Alsiö, tränare



Motivering:
"Årets Fair Play-vinnare har visat att man med enkla medel och stort engagemang kan få barn som slutat med sin träning tillbaka till rörelse, glädje och gemenskap.”



2021 års vinnare: Landon Donovan, tränare och legendar



Motivering:
"Det sägs ofta att idrott handlar om att vinna och förlora. Årets mottagare av Fair Play-priset visade att idrott handlar om så mycket mer. Landon Donovan tilldelas Fair Play-priset för att han agerade mot rasism och homofobi, trots att det kostade sportslig framgång. Med sitt agerande visade Donovan den viktiga roll idrotten kan spela som förebild och inspirationskälla.”



2020 års vinnare: Jenny Rissveds, mountainbikecyklist


Motivering:
Ӂrets mottagare
av Fair play-priset har öppet pratat om sin psykiska ohälsa och därigenom hjälpt till att lyfta tabun som omgärdar ämnet. Jenny Rissveds får Fair play-priset för att hon med hjälp av sina erfarenheter och nya inställning till sitt fortsatta idrottsutövande utgör en inspiration för så väl gammal som ung.”


2019 års vinnare: Fritidsbanken


Motivering:
”Årets pristagare verkar både hållbart och inkluderande genom att undanröja ekonomiska hinder när gamla sportprylar får skapa nya aktiva minnen och glädjestunder. Engagemanget symboliserar i allra högsta grad den del av idrott där deltagande, utövande och gemenskap är större än själva prestationen. Därmed är Fritidsbanken en sann förebild som både inspirerar fler till ett liv i rörelse och tydliggör vad Fair Play står för.”